Oregon
- uv1959 .
- Feb 24, 2016
- 2 min read
לפני שנספר סיפורים נאמר מילה אחת על המוסיקה של אורגון- יש מספר מועט ביותר של מוסיקאים שניתן לאמר שהמוסיקה שלהם יפה, גם חזותית. אורגון, שהיא אחת מהלהקות החביבות עלי ביותר, היא כזו- המוסיקה פשוט יפה, נעימה לאוזן ועל אף שהיא מורכבת ומסובכת, בשמיעה חופשית היא כובשת את הלב. כדאי ושווה להקשיב טוב (והרבה פעמים).
הג'ז הצמיח שני בנים שלא דומים לו בכלל: מוסיקת עולם ו- ECM. מוסיקת עולם היא מוסיקת עולם ולמי שטועה לחשוב- לא עידן רייכל המציא אותה.. ECM הוא שם של חברת הפקות גרמנית שמתמחה בזרם מאד ייחודי בג'ז- אומנים אירופאים (בדרך כלל) שמנגנים ג'ז הנושק למוסיקה קלאסית. המוסיקה הנוצרת ב- ECM מאד מוגדרת וניתנת לזיהוי בקלות, עד כדי כך שמספיק לשמוע מספר צלילים ולאמר- "זה מוסיקאי של ECM". שני האומנים האירופאים הגדולים ביותר החתומים ב- ECM הם Jan Garbarek ו- Terje Rypdal. שניהם נורווגים אגב ושניהם שווים שנקדיש להם פרק בעתיד. שני המוסיקאים האמריקאים הבולטים החתומים ב- ECM הם Keith Jarrett ו- Ralph Towner והנה, אנו מגיעים לאורגון- ראלף טאונר הוא המוסיקאי הבולט והגיטריסט באורגון. אבל, זה לא ההקשר היחיד, אורגון היא להקת מוסיקת עולם שצמחה מתוך מייסד הזרם- Paul Winter.
Paul Winter Consort- הוקמה על ידי מייסדה פול ווינטר בשנת 1967 והיא זו שהובילה את הקו המוסיקלי המחבר בין ג'ז ומוסיקת עולם- כל חברי להקת אורגון, היו בין מייסדי הלהקה- איש כלי הנשיפה Paul McCandless , Glen Moore הבסיסט , Collin Walcott איש כלי ההקשה ו- ראלף טאונר.
אורגון הוקמה בשנת 1971 והיא יציבה ביותר בהרכב שלה (למעט וולקוט שהלך לעולמו). המוסיקה, שהיא מורכבת מאד, אבל בשמיעה חופשית היא כאמור מאד כובשת ומלודית, מושפעת מג'ז, מוסיקה הודית, מוסיקה קלאסית ואוונגארד. הם זכו בכל פרס אפשרי ונחשבים למובילים בתחומם. אחד מהשיאים אליהם הם הגיעו הוא הקלטת הקטעים המובילים שלהם יחד עם התזמורת הפילהרמונית ע"ש צ'ייקובסקי במוסקווה. התקליט הוא מאסטרפיס.
לכן, בתחילה אתן לכם קטע השוואתי: קטע שהם הקליטו במקור ואיך הוא נשמע יחד עם הלהקה ותזמורת פילהרמונית ואחר כך, קטעים שונים, מהבולטים שלהם.
אני מציע לכם להקדיש את זמן ולהקשיב טוב- מוסיקה כזו, ויופי כזה, לא שומעים בכל יום.
Beneath an evening sky
במקור, הכלי המוביל היה סיטאר והקטע מאד מופנם ושקט:
אותו קטע עם תזמורת פילהרמונית נשמע אחרת לגמרי (ועדיין שומר על המקור)- הכלי המוביל קרן אנגלית:
Anthem- קטע שמאד מזוהה עם אורגון, והוא פשוט נפלא. קטע שכל חובב מוסיקה יתחבר אליו בקלות
Witchi-Tai-To
Yellow Bell
If- מאד מבליט את היכולת הטכנית של טאונר כגיטריסט, פשוט הנאה
an open door- קטע שהוא יותר גז'י בתפיסת העולם שלו.
Recent Posts
See Allאז מה?? חשבתם שאתם משוחררים מהמטלה בגלל שאני בהודו? לא. תהיו רציניים. לקיט ג'ארט יש קשר ישיר לגלן גולד נשוא הפרק האחרון שכתבתי, והוא, גם...
אחת מלהקות הרוק המתקדם שזכו להצלחה גדולה יחסית (ולא ידועות בישראל), היא להקת רנסנס- Renaissance. בדומה ללהקות רוק מתקדם אנגליות, גם היא...
רוק מתקדם Progressive Rock הוא ענף במוסיקת הרוק שביקש לקדם את הרוק שלב אחד נוסף:- לא עוד מוסיקה הבנויה על הבלוז או, על הפורמט הידוע כ-...
Comments